Lizbona kulinarna

Lizbona kulinarna

Zarówno smakosze pragnący skosztować tradycyjnych portugalskich dań, jak i turyści chcący kupić świeże lokalne produkty na rynku znajdą w Lizbonie coś dla siebie. Lizbona kulinarna to niesamowite odkrycie! Słynne błękitnie niebo, strome brukowane uliczki, pałace, kościoły, a nawet różowa terakota. Stolica Portugalii jest pięknym, tętniącym życiem miejscem, które warto odwiedzić niezależnie od pory roku. Wizyta w Lizbonie nie byłaby kompletna bez wypróbowania specjałów miejscowej kuchni. Zapraszamy do lektury, aby dowiedzieć się, czego nie wypada przegapić w Lizbonie.

Ulubione danie lizbończyków: dorsz

Bądźmy szczerzy. Na liście zachcianek kulinarnych ryba z reguły nie figuruje zbyt wysoko. „Bacalhau” (czyli dorsz) jest jednak najpopularniejszym składnikiem portugalskich dań. Ta kulinarna tradycja sięga XIV w. Dorsz jest tak popularny, że lokalni mieszkańcy znają 365 sposobów na przyrządzenie suszonego solonego dorsza – po jednym na każdy dzień roku.

Lizbona kulinarna

Lizbończycy uwielbiają mocny aromat tej ryby, dlatego różne dania z dorsza można znaleźć w menu każdej restauracji. Jedną z nich jest Casa Portugesa di Pastel de Bacalhau. Można tam dostać pastel de Bacalhau – tradycyjny placek rybny przyrządzany z dorsza i sera Serra da Estrela. To miejsce usytuowane jest przy ulicy Rua Augusta w centrum Lizbony. Jest połączeniem tradycji z elementami klasycznej architektury oraz wystawy dzieł sztuki, co dodatkowo urozmaica wrażenia podczas posiłku.

Lizbona kulinarna i małe co nieco w Belém

Po całym dniu wędrówek stromymi uliczkami Lizbony warto udać się na małe co nieco do słynnej cukierni Pasteis de Belém. Ta cukiernia, znajdująca się w sercu dzielnicy Belém tuż przy ogrodzie i planetarium, serwuje najsmaczniejsze wypieki. Można tu usiąść i rozkoszować się daniem Pastel de Belém – tradycyjną tartą z kremem budyniowym – przyrządzoną ręcznie zgodnie z recepturą pochodzącą z 1837 roku.

Lizbona kulinarna

Atmosfera rynku Time Out Market

Otwarty w latach 90. XIX w. lizboński rynek Mercado da Ribeira obecnie mieści modny Time Out Market – idealne miejsce na relaks ze znajomymi, posiłek i poznawanie lokalnej kultury. Mieszczą się tu aż 24 restauracje, 8 barów i kilkanaście sklepów. Ma tu swoje miejsce też prestiżowy lokal muzyczny, który ostatnimi laty stał się największą atrakcją w dzielnicy Cais de Sodré. Mimo zmiany charakteru rynku nadal można tu znaleźć najbardziej znanych w mieście sprzedawców ryb, owoców i kwiatów.

Lizbona kulinarnaTradycyjna nalewka wiśniowa

Lizbona kulinarna to przygoda. Nie można wyjechać stąd bez wypróbowania słynnej nalewki Ginjinha znanej również pod nazwą Ginja. Ten tradycyjny napój alkoholowy produkowany z wiśni podaje się w małych kieliszkach. Czasami kieliszki te wykonane są z czekolady, co jeszcze bardziej uprzyjemnia degustację. Ginjinhę serwuje każdy lizboński bar, ale istnieją też malutkie lokale specjalizujące się wyłącznie w tym trunku. Najsłynniejszym z nich jest Ginginha do Rossio.

Lizbona kulinarna

Aby skosztować specjałów miejscowej kuchni, zarezerwuj pokój w hotelu Radisson Blu Lisbon – to zaledwie 15 minut drogi z centrum miasta.

Jeśli kulinarne podróże są Twoją pasją proponujemz też Pragę!

Podziel się z nami swoją opinią